Tinggalkan kaki korang disini

Tentang Gua dan semut gua

My photo
Celah gigi semut gua, Dalam Perut ikan Paus, Malaysia
Gua de bela satu buah semut, Namo die tipah atau nama saintifiziknya mentibang laut, Gua sayang Berliau, Gua xheran apo Luorg nak kate tentang gua dan semut gua, Yang penting kami hidup bahagia (macam dalam Titanic)

Penjaga Cik Mutt gua

Tuesday, September 28, 2010

Mengelola Yahoo Mail Dengan Zimbra Desktop



Zimbra Desktop merupakan software yang dapat korang gunakan untuk menerima, mengirim dan membaca email Yahoo secara offline. Selain itu korang juga boleh mengelompokkan email berdasarkan pengirim, mengelola Contact, kalender, dll. Singkatnya, apa yang korang dapat lakukan di Yahoo Mail versi web dapat juga korang lakukan di Zimbra Desktop ini.Fungsinya seperti penyimpan emel korang ke dalam PC korang..Terpulang samada korang nak set kan akaun korang menggunakan POP3 mahupun IMAP. Bagi aku la kan better menggunakan setting IMAP, sebab kalo korang download emel korang dari web pun x kan ilang dari web korang berbanding setting POP3. POP3 nie die akan downlod keseluruhan emel korang dan kosongkan emel korang di web dan download ke zimbra desktop.So takut korang x der backup lak ti..hehe

Kalau korang mempunyai banyak account email Yahoo maka Zimbra Desktop ini sesuai sangat la dengan korang. Korang tidak perlu login satu per satu laman web yahoo korang untuk sekadar mengecek email baru yang masuk. Dengan sekali menjalankan Zimbra Desktop maka semua account Yahoo Mail korang dapat korang cek dengan mudah.

Tidak hanya akaun Yahoo Mail saja, korang juga dapat menggunakan Zimbra Desktop ini untuk akun email yang lain seperti Gmail, Windows Live, Hotmail, AOL Mail dan semua server yang mendukung protokol IMAP dan POP.Macam aku, aku setting untuk emel jabatan aku sekali..So mudah la ckit

Bagi aku la ini adalah satu email client terbaik untuk mengelola Yahoo Mail, jadi software ini cukup layak untuk korang cuba ;-) selain dari Microsoft thunderbird

Download: http://www.zimbra.com/products/desktop_download.html



** Update latest : 27.9.2010

Aku nak bgtahu kat korang yang Zimbra dah kua yang latest nya version, so untuk add new account tuh, korang leh la menggunakan setting zimbra dan bukannya iMap mahupun Pop3. Setelah berjaya korang setting kan, korang buat 1 folder di bawah Trash atau korang tekan button New folder. Ini adalah untuk archive kan emel korang..setelah msg² di download n berada di Inbox, korang mark semua n move kan ke folder yang telah korang lakukan.So kalo korang delete emel korang dekat internet browser pun, dekat zimbra desktop xkan hilang..itulah kegunaan archive..



** Update latest 29/09/2010

Kali nie aku sertakan sekali POP3 dan SMTP untuk :

YahooMail
:
->Yahoo Incoming Mail Server (POP3) - pop.mail.yahoo.com (port 110)
->Yahoo Outgoing Mail Server (SMTP) - smtp.mail.yahoo.com (port 25)

GMail :
->Google Gmail Incoming Mail Server (POP3) - pop.gmail.com (SSL enabled, port 995)
->Gmail Outgoing Mail Server - use the SMTP mail server address provided by your local ISP
or -smtp.gmail.com (SSL enabled, port 465)


Untuk setting yang berlainan korang leh klik Link ni Incoming & Outgoing Mail Server


Kalo x paham, halo aku jerk di sini k..heehe :P

0 Gegar Otak:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails