Tinggalkan kaki korang disini

Tentang Gua dan semut gua

My photo
Celah gigi semut gua, Dalam Perut ikan Paus, Malaysia
Gua de bela satu buah semut, Namo die tipah atau nama saintifiziknya mentibang laut, Gua sayang Berliau, Gua xheran apo Luorg nak kate tentang gua dan semut gua, Yang penting kami hidup bahagia (macam dalam Titanic)

Penjaga Cik Mutt gua

Tuesday, April 27, 2010

Remote desktop

Bagi menggunakan Remote Desktop

Dengan Remote Desktop, korang boleh disambungkan kepada komputer kerja korang dari rumah dan mengakses kesemua program-program korang, fail-fail, dan sumber-sumber jaringan seolah-olah korang sedang duduk di depan komputer korang di tempat kerja.

korang perlu tahu tiga benda bagi menjalankan penggunaan remote desktop

1. Microsoft Windows XP Professional mesti dipasang pada komputer yang mengandungi files dan program yang korang mahu akses daripada satu komputer yang jauh. Komputer perlu juga jadi sebahagian daripada satu rangkaian korporat di mana hubungan Remote Desktop adalah dibenarkan. Komputer ini dikenali sebagai tuan rumah atau dikenali sebagai host.

2. Komputer remote harus dijalankan dalam operasi Windows 95 atau yang lebih baru. Komputer ini juga harus mempunyai Remote Desktop Connection Client Software yang telah dipasang(selalunya windows dah ada dah). Remote komputer ine dikenali sebagai Pelanggan(client).

3. Kedua-dua komputer-komputer mesti disambung ke Internet melalui sambungan VPN.

Note : Jika korang tidak disambungkan kepada komputer hos melalui VPN, korang hendaklah menggunakan alamat IP sebenar komputer host malah boleh juga digunakan daripada nama komputer(computer name).

Untuk setup Remote desktop, Start dengan menggunakan host komputer,


1. Pastikan yang korang adalah administrator

2. Klik Start, klik Control panel, dan kemudian klik Performance and Maintenance.




3. Klik system


4. Klik tab Remote, pilih 'Allow users to connect remotely to this computer' , check kan box tersebut, dan kemudian klik OK




Berikutnya pastikan korang sudah pastikan yang windows firewall sudah di set up kan untuk 'allow exception'

1. Dalam Panel Kawalan(control panel), klik Security Center.




2. Di bawah panel 'Manage security setting for', klik Windows Firewall.




3. Pastikan Don`t allow exception tuh, korang untick kan dan jgn select box tersebut, biarkan kosong



4.Klik tab Exceptions, dan pastikan yang remote desktop check box korang tick kan






5. Klik OK, dan kemudian tutup tingkap Windows Security Center.
Komputer host korang sekarang telah ditetapkan bagi membenarkan untuk mengakses dan menggunakan remote desktop ni.

Kemudian korang akan memerlukan nama Host komputer

6. Dalam Panel Kawalan(Control panel), klik Performance and Maintenance, klik System, dan kemudian klik tab Computer name





7. Tulis dekat Full computer name nama yang korang sukai, dan kemudian klik OK.

8. Tutup control panel

9. Korang biarkan jerk komputer korang running, dengan di locked kan, dan sentiasa connected dengan rangkaian network korang







Menghubungkan komputer jauh anda untuk komputer host (Connect your remote computer to the host computer)

Bagi menghubungkan komputer korang, Bagi client (atau remote) ke komputer² yang lain dalam rangkaian yang sama (Host) korang ikuti langkah-langkah ini :

1. Pada komputer korang, klik Start, gi ke All Programs, dan kemudian cari Accessories.

2. Dalam menu Accessories, korang cari la Remote Desktop Connection.

3. Dalam panel Computer , taip nama computer name host korang, atau korang leh browse kan dan cari worgroup yang ada dalam rangkaian network korang.




nama one2paii tuh sebagai contoh..korang kena browse dulu..kalo xder korang kena dapatkan `full komputer name` yang ingin korang remote


4. Klik connect

5. Bila kotak Log on to Windows dah muncul, taip nama pengguna korang (username), kata laluan(Password), dan domain (jika diperlukan), dan kemudian klik OK

ini adalah contoh gmbar untuk memudahkan korang



Tetingkap Remote Desktop akan terbuka, dan korang akan dapat melihat seting komputer user yang lain, fail-fail, dan program yang ada pada komputer hos korang, yang dalam contoh ini ialah komputer kerja korang. Jika komputer user ada password yang di protect kan, korang tidak akan dapat masuk ke dalam PC user dengan sewenang² nya, itu pun jikalau korang tahu password user di mana korang sendiri adalah admin akaun tersebut(selalunya JK tahu)

Bagi menamatkan sesi Remote Desktop korang:

1. Klik Start, dan kemudian klik Log OFF pada dasar menu Start.

2. Bila muncul, klik Log Off, ituh saje..mudah kan






**lagi mudah kalo korang dah set kan akaun admin serta passwordnya di setiap PC workgroup korang




2 Gegar Otak:

SyoknyaDownload said...[Balas Gegar Otak]

can i copy this entry..,
dgn credit link to your blog,
kalau ok reply.

one2paii said...[Balas Gegar Otak]

Boleh..Tidak ada larangan, diizinkan..Supaya semua dapat berkongsi maklumat

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails