Tinggalkan kaki korang disini

Tentang Gua dan semut gua

My photo
Celah gigi semut gua, Dalam Perut ikan Paus, Malaysia
Gua de bela satu buah semut, Namo die tipah atau nama saintifiziknya mentibang laut, Gua sayang Berliau, Gua xheran apo Luorg nak kate tentang gua dan semut gua, Yang penting kami hidup bahagia (macam dalam Titanic)

Penjaga Cik Mutt gua

Thursday, April 15, 2010

RVHOST.EXE




Assalammualaikum...

lu org mesti penah dgo pasal RVHOST.EXE nie kan..
dari ape yg gua tahu la kan , benda nie semacam virus la , n aku pun dah penah terkena. Bnyk software korg leh pakai pun, antaranya COMBOFIX, GEEKZ ANTIVIRUS(gvr) ,@USB DISK SECURITY 5.2.05 semua ni ada fungsi untuk enable balik registry..korang cari la software² cenggini untuk korg donlod..n try la guna

Ok berbalik pada cerita RVHOST.EXE nie ,gua nak cerita ckit la camne langkah² untuk membuang cecacing nie yang seperti virus nie..kadang² menyakitkan hati kita jerk bila kita nak edit registry @ g kat WINDOWS TASK MANAGER tuwh kn die kua error cam dalam gambar kat ats nun..


Ok korang ikut jerk langkah² seperti di bawah ni

1. korang g kat butang windows Start > Run
2. taip “CMD”
3. Bila CMD sudah terpapar, tuliskan “Taskkill /T /IM RVHOST.EXE”
4. kemudian buka notepad
5. Di dalam notepad tulis perkataan seperti dibawah(x pun copy paste jerk) ;

"On Error Resume Next
Set shl = CreateObject(”WScript.Shell”)
Set fso = CreateObject(”scripting.FileSystemObject”)
shl.RegDelete “HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies\System\DisableRegistryTools”
shl.RegDelete “HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies\System\DisableTaskMgr”
shl.RegDelete "

6. kemudian Save kan notepad tersebut sebagai“Enable.VBS” dan kemudian tukar “Save as type” kepada “All”

7. double klik pada file Enable.VBS

8. sekarang Start > Run dan tulis “Regedit” dan tekan enter

9. Buat perubahan pada registry

Masih didalam Registry Editor, di dalam panel kiri, double klik pada :
- HKEY_CURRENT_USER>Software>Microsoft>
- Windows>CurrentVersion>Run

Pada panel Kanan, padamkan:
Yahoo Messengger = “%System%\RVHOST.exe”

(Nota: %System% is the Windows system folder, biasanya folder sistem ini berada di C:\Windows\System pada Windows 98 dan ME, C:\WINNT\System32 pada Windows NT and 2000, and C:\Windows\System32 pada Windows XP and Server 2003.)–>

Removing Other Entry from the Registry

Masih didalam Registry Editor, di dalam panel kiri, double klik pada :
HKEY_CURRENT_USER>Software>Microsoft>Windows>
CurrentVersion>Policies>Explorer

pada panel kanan, tukar:
NofolderOptions = “1? kepada “0?
atau terus delete entry tersebut

Masih didalam Registry Editor, di dalam panel kiri, double klik pada :
HKEY_LOCAL_MACHINE>SOFTWARE>Microsoft>Windows NT>
CurrentVersion>Winlogon

Di dalam panel kanan, ubah entry:
Shell = “Explorer.exe RVHOST.exe”
klik kanan pada value name tersebut and dan pilih “Modify”. Ubah value data dari:
“Explorer.exe RVHOST.exe” kepada “Explorer.exe”

pada panel kanan, double klik pada:
HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>
Services>Schedule

pada panel kanan, ubah:
NextAtJobId = “2?
klik kanan pada value name tersebut dan pilih Modify. tukar value data kepada:
“1?

kemudian tutup Registry Editor.
padam semua malware file.

Klik butang start > search… atau Find…, berganrung pada versi Windows anda.
didalam imput nama untuk pencarian, taip:
AT1.JOB
di dalam drop-down list, pilih My Computer, kemudian tekan Enter.
bila file ditemui, korg harus mendelete/ padam.

Nota: AT1.JOB adalah merupakan jadual kerja/Task, anda boleh mendapatinya didalam C:\WINDOWS.


ini langkah agak rumit ckit gua bagi la..tapi korang leh gunakan software² yang aku bagi tuh untuk buang virus² nie
heheh...

0 Gegar Otak:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails