Tinggalkan kaki korang disini

Tentang Gua dan semut gua

My photo
Celah gigi semut gua, Dalam Perut ikan Paus, Malaysia
Gua de bela satu buah semut, Namo die tipah atau nama saintifiziknya mentibang laut, Gua sayang Berliau, Gua xheran apo Luorg nak kate tentang gua dan semut gua, Yang penting kami hidup bahagia (macam dalam Titanic)

Penjaga Cik Mutt gua

Friday, May 07, 2010

Melajukan Mozilla Firefox korang dgn Speedy firefox

Kadang² Startup firefox sangat lambat, ada delay sehingga beberapa minit baru lah windows firefox muncul. Browser lain seperti Chrome mempunyai kelajuan startup yang sangat pantas. Ini adalah salah satu kelemahan firefox yang ketara.Masalah startup lambat dan respon kurang cekap ini anda boleh atasi dengan perisian bernama SpeedyFox.
Speedyfox menjadikan firefox anda lebih laju dan cekap. Percuma untuk digunakan.

Klik sini untuk sedutazzzzz
..... SEDUTTT


Gambar ini akan keluar selepas korang klik setup ni



Kemudian, korang klik
Run





kemudian kua box camni, korang tekan jerk speed up my firefox!
Selepas itu, installation akn dijalankan..Semudah 1 2 3 jerk kn...hehehe

P/s : pastikan mozilla firefox korang sudah ditutup



Yang ini pula adalah secara Manual :


1.Taip "about:config" dekat address bar browser firefox korang, kemudian tekan ENTER. Selepas itu scroll ke bawah dan cari entri seperti di bawah :

2. Semua entri nya adalah seperti berikut :

Set " network.http.pipelining " kepada "true"

Set " network.http.proxy.pipelining " kepada "true"

Set " network.http.pipelining.maxrequests " kepada nombor seperti 30. Ini bererti, ianya akan membuat 30 request sekaligus.

Set " network.http.max-connections ": 48

Set " network.http.max-connections-per-server ": 24

Set " network.http.max-persistent-connections-per-proxy ": 12

Set " network.http.max-persistent-connections-per-server ": 6

3. Right-click di sebelah tetingkap kanan dan select New-> Integer. Namakannya sebagai
"nglayout.initialpaint.delay " dan set Value kepada "0". Value ini adalah jumlah masa browser internet akan menunggu sebelum ia mengambil tindakan di atas maklumat yang diterima .

4. Akhirnya, open Properties shortcut firefox cth nya yg kat dekstop korang dan tambahkan "/prefetch:1 " kat dlm bahagian Target ..
cth "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" /prefetch:1 "


Silalah mencube kedua² cara ini ya...



1 Gegar Otak:

Siti Mashitah Saidin said...[Balas Gegar Otak]

alamak.. web tuh skola block!! wuaaaa... :(((

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails