Tinggalkan kaki korang disini

Tentang Gua dan semut gua

My photo
Celah gigi semut gua, Dalam Perut ikan Paus, Malaysia
Gua de bela satu buah semut, Namo die tipah atau nama saintifiziknya mentibang laut, Gua sayang Berliau, Gua xheran apo Luorg nak kate tentang gua dan semut gua, Yang penting kami hidup bahagia (macam dalam Titanic)

Penjaga Cik Mutt gua

Monday, May 24, 2010

Speed up internet Explorer korang

Posting kali ini adalah untuk menunjukkan tentang permainan dari sudut registry komputer dan membolehkan internet explorer korang berada dalam taraf yg tersendiri, dalam erti kata len perjalanan loading IE korang laju la.

Sekiranya tergeraks la ati korang untuk mendapatkan kepuasan dalam melayari internet yg korang sendiri rasa berubah cam laju jerk skang nie berbanding dulu, korang leh la try cara yang aku posting kali nie..

Nota: ape² pun sebelum korang meng adjust Registry korang lakukan backup dulu untuk keselamatan, takut² berlaku masalah lak nnt..

Untuk buat backup, ikut langkah seperti di dalam gambar nie ;
Korang gi kat START > RUN > taip REGEDIT

Gi kat file, pilih export, pastuh wat selection folder untuk korang buat backup tuh(simpan dalam folder yang senang korang cari erk), dan namakan backup tuh sebagai backup registry




OK, skang kita mulakan langkah untuk memulakan agar IE korang laju yang lua biasa

mula² korang g kt butang START > RUN > kemudian korang taip REGEDIT



Kemudian dekat kekotak kiri Registry editor tuh korang cari wording nie
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings


sebelah kanan tetingkap registry editor nie, dalam content "
Internet setting", korang cube cari wording yang aku highlight tuh. Iaitu "MaxConnectionsPer1_0Server" & "MaxConnectionsPerServer".

dan sekiranya tiada, korang perlu la edit sendiri untuk memunculkan ayat tersebut .
Caranya adalah seperti berikut :

korang right klik kat tetingkap belah kanan tuh, select New > DWORD value dan tukarkan nama DWORD tuh kepada
"MaxConnectionsPer1_0Server" & buat cara yang sama dan namakan pula "MaxConnectionsPerServer" . Maknenya nnti ada dua nama seperti yang di atas akan kua dalam tetingkap registry.


kemudian setelah siap, korang double klik
"MaxConnectionsPer1_0Server" & "MaxConnectionsPerServer", dan masukkan value data dalam DECIMAL = nombor @ angka yang dimasukkan adalah dari no 6-10. Lakukan kedua² nya






Then, lepas abis semua yang korang wat tuh, korang leh close dan cube restart pc korang
lepastuh, korang tgok la sendiri perubahan IE apabila korang open jerk IE n cube untuk search something..ituh sajer...


3 Gegar Otak:

Siti Mashitah Saidin said...[Balas Gegar Otak]

lu.... gua punya x da mx tuh pon... gua da sent gambar kat mail lu (gmail) yg mn 1 pon gua x tau...

one2paii said...[Balas Gegar Otak]

@Siti Mashitah Saidin dalam content internet setting ,kalau xder..luh kena create kat windows belah kanan tuh,right klik > new > amik DWORD value..wording2 nya adalah seperti yang diatas MaxConnectionsPer1_0Server" & "MaxConnectionsPerServer"..ikut seperti arahan gmbar di atas..kalo x paham gmail jerk gua balik

one2paii said...[Balas Gegar Otak]

ehh lupe bai..lu nya windows 7 kan..xpayah buat ..gua bg tips untuk winXP..win 7 dah cukup laju da..gua x pakai pun trick tuh

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails