Tinggalkan kaki korang disini

Tentang Gua dan semut gua

My photo
Celah gigi semut gua, Dalam Perut ikan Paus, Malaysia
Gua de bela satu buah semut, Namo die tipah atau nama saintifiziknya mentibang laut, Gua sayang Berliau, Gua xheran apo Luorg nak kate tentang gua dan semut gua, Yang penting kami hidup bahagia (macam dalam Titanic)

Penjaga Cik Mutt gua

Friday, April 30, 2010

Bagaimana cara untuk memperbaiki file yang rosak di XP


Tutorial ini telah dibuat untuk orang-orang yang mengalami masalah dengan fail sistem komputer yang telah rosak, dapat belajar bagaimana cara memperbaikinya dengan mudah.

Benda yang korang perlukan ialah

Required :
Sistem operasi = Windows XP
CD = Windows XP

Cara untuk memulakan :

1) Letakkan cd xp korang di dalam cd drive / dvd
2) Korang g kat 'START'
3) Tekan 'RUN'

lepas tuh korang taip :

'sfc /scannow' (tanpa tanda kurungan)

ituh saje, kemudian akan kua box untuk fix Xp korang kalo de masalah file yang korang sendiri x tahu ape puncanya.


Wednesday, April 28, 2010

Memasang dan menginstall Pencetak lama Dalam Vista

Aku ade beberapa soalan untuk korang ari ni ? Pernahkah korang mencuba utk menyambung Printer lama korang di PC yang menggunakan OS VISTA? atau pernah x berjumpa dengan masalah atau error yg mengatakan "PCL Driver Not Compatible" di dalam OS VISTA? Kalo pernah,bacalah posting aku nie ,kerana aku de berita baik untuk korang.

Semasa install printer korang yg lama tuh (cnth seperti NEC superscript 1450) ke atas Sistem OS yang baru, serta merta akan muncul 1 skrin error yang mengatakan ketidakserasian hardware(incompatibility issue). Message error sebegini akan muncul tiba2 pada skrin komputer korang : "PCL6 driver was not compatible with a policy enable on your computer". Selepas korang dapat mssg error tuh,korang pada dasarnya tidak mampu untuk menggunakan pencetak lama korang. Tetapi, seperti yang aku katakan tadi, aku akan memberikan sedikit bantuan untuk korang bagi membolehkan printer korang td dapat di install.

Di bawah ni adalah cara untuk korang lakukan supaya printer korang dapat diinstall di dalam OS Vista(ataupun yang latest).

Mssg error tersebut dengan terang² mengatakan terdapat satu masalah dengan policy (dasar),dengan itu,apabila policy(dasar) sama telah berubah,korang akan dapat 'up' kan balik printer korang dan dapat berjalan semula.Apa yg korang perlu lakukan ialah :


1. Korang g kat start,
2. Taipkan "gpedit.msc"(tanpa koma diatas) pastuh tekan enter. Itu akan mengeluarkan window yang bertajuk Group Policy object editor/
3. Di bawah Computer configuration section, korang double klik dekat administrative templates dan selepas itu korang select printer
4. Dekat tetingkap sebelah kanan, cari policy yang bernama" disallow installation of printers using Kernel-mode Drivers" dan klik 2x
5. Set statusnya kepada disable.



dengan disable kan policy tersebut,korang akan dapat menggunakan segala mak nenek printer yang menggunakan sistem kernel mode drives tuh dan juga printer² yang lama tuh(maybe x support dengan OS baru(XP,VISTA,WIN7),mgkin printer tersebut hanya boleh diinstall dkt OS 95,98,2000).setelah selesai,klik ok untuk menutup window Group policy editor. Kemudian korang kenala restart komputer korang untk memberikan kesan di atas pe yg korang lakukan tadi. Ituh saja yang korang kena lakukan. Sekarang korang boleh la menginstall segala pencetak kegemaran korang dengan komputer yg menggunakan OS yang baru dan latest..


Tuesday, April 27, 2010

Remote desktop

Bagi menggunakan Remote Desktop

Dengan Remote Desktop, korang boleh disambungkan kepada komputer kerja korang dari rumah dan mengakses kesemua program-program korang, fail-fail, dan sumber-sumber jaringan seolah-olah korang sedang duduk di depan komputer korang di tempat kerja.

korang perlu tahu tiga benda bagi menjalankan penggunaan remote desktop

1. Microsoft Windows XP Professional mesti dipasang pada komputer yang mengandungi files dan program yang korang mahu akses daripada satu komputer yang jauh. Komputer perlu juga jadi sebahagian daripada satu rangkaian korporat di mana hubungan Remote Desktop adalah dibenarkan. Komputer ini dikenali sebagai tuan rumah atau dikenali sebagai host.

2. Komputer remote harus dijalankan dalam operasi Windows 95 atau yang lebih baru. Komputer ini juga harus mempunyai Remote Desktop Connection Client Software yang telah dipasang(selalunya windows dah ada dah). Remote komputer ine dikenali sebagai Pelanggan(client).

3. Kedua-dua komputer-komputer mesti disambung ke Internet melalui sambungan VPN.

Note : Jika korang tidak disambungkan kepada komputer hos melalui VPN, korang hendaklah menggunakan alamat IP sebenar komputer host malah boleh juga digunakan daripada nama komputer(computer name).

Untuk setup Remote desktop, Start dengan menggunakan host komputer,


1. Pastikan yang korang adalah administrator

2. Klik Start, klik Control panel, dan kemudian klik Performance and Maintenance.




3. Klik system


4. Klik tab Remote, pilih 'Allow users to connect remotely to this computer' , check kan box tersebut, dan kemudian klik OK




Berikutnya pastikan korang sudah pastikan yang windows firewall sudah di set up kan untuk 'allow exception'

1. Dalam Panel Kawalan(control panel), klik Security Center.




2. Di bawah panel 'Manage security setting for', klik Windows Firewall.




3. Pastikan Don`t allow exception tuh, korang untick kan dan jgn select box tersebut, biarkan kosong



4.Klik tab Exceptions, dan pastikan yang remote desktop check box korang tick kan






5. Klik OK, dan kemudian tutup tingkap Windows Security Center.
Komputer host korang sekarang telah ditetapkan bagi membenarkan untuk mengakses dan menggunakan remote desktop ni.

Kemudian korang akan memerlukan nama Host komputer

6. Dalam Panel Kawalan(Control panel), klik Performance and Maintenance, klik System, dan kemudian klik tab Computer name





7. Tulis dekat Full computer name nama yang korang sukai, dan kemudian klik OK.

8. Tutup control panel

9. Korang biarkan jerk komputer korang running, dengan di locked kan, dan sentiasa connected dengan rangkaian network korang







Menghubungkan komputer jauh anda untuk komputer host (Connect your remote computer to the host computer)

Bagi menghubungkan komputer korang, Bagi client (atau remote) ke komputer² yang lain dalam rangkaian yang sama (Host) korang ikuti langkah-langkah ini :

1. Pada komputer korang, klik Start, gi ke All Programs, dan kemudian cari Accessories.

2. Dalam menu Accessories, korang cari la Remote Desktop Connection.

3. Dalam panel Computer , taip nama computer name host korang, atau korang leh browse kan dan cari worgroup yang ada dalam rangkaian network korang.




nama one2paii tuh sebagai contoh..korang kena browse dulu..kalo xder korang kena dapatkan `full komputer name` yang ingin korang remote


4. Klik connect

5. Bila kotak Log on to Windows dah muncul, taip nama pengguna korang (username), kata laluan(Password), dan domain (jika diperlukan), dan kemudian klik OK

ini adalah contoh gmbar untuk memudahkan korang



Tetingkap Remote Desktop akan terbuka, dan korang akan dapat melihat seting komputer user yang lain, fail-fail, dan program yang ada pada komputer hos korang, yang dalam contoh ini ialah komputer kerja korang. Jika komputer user ada password yang di protect kan, korang tidak akan dapat masuk ke dalam PC user dengan sewenang² nya, itu pun jikalau korang tahu password user di mana korang sendiri adalah admin akaun tersebut(selalunya JK tahu)

Bagi menamatkan sesi Remote Desktop korang:

1. Klik Start, dan kemudian klik Log OFF pada dasar menu Start.

2. Bila muncul, klik Log Off, ituh saje..mudah kan






**lagi mudah kalo korang dah set kan akaun admin serta passwordnya di setiap PC workgroup korang




Ciri-ciri Komputer Yang Terjangkit Virus

Ciri-ciri Komputer Yang Terjangkit Virus.

Berikut salah satu ciri-ciri Komputer Yang Terjangkit Virus :

1. Komputer korang berjalan lebih lambat dari biasanya.
2. Menu Run, Search disembunyikan oleh virus.
3. CTRL+ALT+DEL tidak boleh digunakan.
4. Regedit dan MSCONFIG di disabled
5. Folder asli pada komputer korang disembunyikan dan diganti dengan file virus.
6. Menu Tools -> Folder Options di Windows EXplorer hilang.
7. Komputer sering berhenti atau tidak respon.
8. Komputer tiba-tiba restart atau crash dan ini terjadi beberapa minit sekali.
9. Aplikasi komputer tidak berjalan dengan kebiasaannya dan sering error.
10. Muncul File dengan Icon Folder tetapi mempunyai file type .exe
11. Hardisk atau disk drive tidak boleh diakses.
12. Aktiviti print tidak bekerja dengan kebiasaannya.
13. Sering terjadi pesan error yang pelik dan tidak seperti biasanya.
14. Sering terlihat menu atau dialog box yang rosak.
15. Terdapat Duplicate nama folder di dalam folder tersebut.
16. Komputer selalu mengeluarkan pesan dari mana virus ini berasal.

Jika komputer korang mengalami salah satu ciri-ciri diatas, bererti ada kemungkinan komputer korang terkena virus, segera update antivirus korang dan scan komputer ,untuk membersihkan virus tersebut.

Friday, April 23, 2010

Nokia Code function

Nokia Code function [ Secret Code ]


*3370# This Nokia code activates Enhanced Full Rate Codec (EFR) – Your Nokia cell phone uses the best sound quality but talk time is reduced my approx. 5%
#3370# Deactivate Enhanced Full Rate Codec (EFR)
*#4720# Activate Half Rate Codec – Your phone uses a lower quality sound but you should gain approx 30% more Talk Time
*#4720# With this Nokia code you can deactivate the Half Rate Codec
*#0000# Displays your phones software version, 1st Line : Software Version, 2nd Line : Software Release Date, 3rd Line : Compression Type
*#9999# Phones software version if *#0000# does not work
*#06# For checking the International Mobile Equipment Identity (IMEI Number)
#pw+1234567890+1# Provider Lock Status. (use the “*” button to obtain the “p,w” and “+” symbols)
#pw+1234567890+2# Network Lock Status. (use the “*” button to obtain the “p,w” and “+” symbols)
#pw+1234567890+3# Country Lock Status. (use the “*” button to obtain the “p,w” and “+” symbols)
#pw+1234567890+4# SIM Card Lock Status. (use the “*” button to obtain the “p,w” and “+” symbols)
*#147# This lets you know who called you last (Only vodofone)
*#1471# Last call (Only vodofone)
*#21# This phone code allows you to check the number that “All Calls” are diverted to
*#2640# Displays phone security code in use
*#30# Lets you see the private number
*#43# Allows you to check the “Call Waiting” status of your cell phone.
*#61# Allows you to check the number that “On No Reply” calls are diverted to
*#62# Allows you to check the number that “Divert If Unreachable (no service)” calls are diverted to
*#67# Allows you to check the number that “On Busy Calls” are diverted to
*#67705646# Phone code that removes operator logo on 3310 & 3330
*#73# Reset phone timers and game scores
*#746025625# Displays the SIM Clock status, if your phone supports this power saving feature “SIM Clock Stop Allowed”, it means you will get the best standby time possible
*#7760# Manufactures code
*#7780# Restore factory settings
*#8110# Software version for the nokia 8110
*#92702689# Displays – 1.Serial Number, 2.Date Made, 3.Purchase Date, 4.Date of last repair (0000 for no repairs), 5.Transfer User Data. To exit this mode you need to switch your phone off then on again
*#94870345123456789# Deactivate the PWM-Mem
**21*number# Turn on “All Calls” diverting to the phone number entered
**61*number# Turn on “No Reply” diverting to the phone number entered
**67*number# Turn on “On Busy” diverting to the phone number entered
12345 This is the default security code
press and hold # Lets you switch between lines

The Operating Systems

Symb OS v6.1
Nokia 7650
Nokia 3650
Nokia 3660
Nokia N-Gage
Nokia N-Gage QD
Siemens SX-1
Sendo X

Symb OS v7.0
Nokia 3230
Nokia 6600
Nokia 6620
Nokia 6260
Nokia 6670
Nokia 7610
Panasonic X700
Panasonic X800

Symb OS v8.0
Nokia 6630
Nokia 6680
Nokia 6681
Symb OS v8.1
Nokia N70
Nokia N90

Symb OS v9.1
Nokia N91
Nokia 3250
Nokia E60
Nokia E61
Nokia E70
Nokia N71
Nokia N80
Nokia N92

Nokia phones service codes
*#0000# – SW version
*#06# – IMEI
*#war0anty# – SIMLOCK info
*3370# – Enhanced Full Rate ON
#3370# – OFF
*4720# – alternative sound quality codec ON
#4720# – OFF
*#7780# – default factory settings
*#7760# – production serial no.
*#2820# – Bluetooth info.
*#73# – reset phone timers and game scores.
*#7370925538# – delete all the content of the wallet and the wallet code.
*#7370# – soft format — erases all telephone memory.
[Green]*3 – hard format — if only the telephone memory is formatted, puts back the attitudes and reboots
*#delset# – MMS/GPRS settings removal


Tips Menggerakan Kursor Tanpa Mouse


Skang aku nak memberikan tips untuk menggerakkan cursor dengan keyboard apabila mouse korang rosak.

Langkah-langkahnya adalah sebagai berikut:

1. Tekan tombol ALT(sebelah kiri)+Shift(sebelah kiri)+NumLock(button numlock di atas no.7 secara serentak. Cara ini akan memunculkan windows MouseKeys.


2. Selepas itu korang klik tombol Settings, tick kan box pada pilihan Use MouseKeys.

korang klik apply , lepas itu fungsi mousekeys akan teraktif.
Kemudian korang cubala menggerakkan kursor menggunakan tombol-tombol angka di keypad numerik korang.
Angka 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, dan 9 digunakan untuk menggerakkan kursor ke atas, bawah, disamping kanan/kiri, dan ke arah diagonal. Sedangkan angka 5 berfungsi seperti tombol “klik” pada mouse.
Untuk “drag & drop” gunakan kombinasi angka dengan tombol “insert”.

korang leh klik setting seperti di dalam gambar no 2,korang leh adjust pe yg korang rasakan korang nak..macam aku, aku off kan 'use mousekeys when Numlock is'. So kalo aku dah x nak guna lagi, aku cancel kan mouse key setting cam dalam gambar yg 1st tuh..

Mudahkan..senang jerk rasa kan kalo dah tahu..so ti kalo mouse korang problem atau x berfungsi ,korang wat la camtuh yer..Selamat mencube..



Mencegah Copy atau Cut File Dari Komputer ke Flashdisk

Kalo korang de file² yang amat penting yang korang xnk berkongsi atau xnk org len amik data korang, korang leh ikut cara ni seperti yang aku tunjukkan pada post kali nie..Aku akn memberikan tips pada korang untuk mencegah pengambilan data dari komputer korang ke flashdisk dalam erti maksud yang len seseorang tidak akan dapat mengambil data dari komputer korang untuk dimasukkan ke flashdisk mereka, tetapi korang tetap boleh mengambil data dari flashdisk untuk dimasukkan ke komputer korang.
Berikut langkah-langkahnya :
1. Masuk ke Regedit ( Tekan Tombol Windows+R lalu taip regedit)
2. Masuk ke HKEY_LOCALMACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\
3. Klik kanan pada folder Control pilih New–>Key
4. Beri nama folder baru itu dengan “StorageDevicePolicies”
5. Kemudian klik kanan di folder dengan nama “StorageDevicePolicies”,
kemudian pilih New–>Dword
6. Beri nama “WriteProtect”
7. Klik 2x Dword dengan nama “WriteProtect” tersebut, kemudian ganti Value Data menjadi 1
8. Restart Komputer korang

Berikut error yang muncul jika ada seseorang mencoba copy/cut data dari komputer
korang untuk dimasukkan di flashdisk. Ini adalah contoh aku wat untuk copy windows media player..


*. Untuk mengembalikan seperti semula korang kena menggantikan Value Data dari
key “WriteProtect” menjadi 0

Susunan Kabel Pada Jaringan Komputer

1. EIA/TIA-568A & EIA/TIA-568B merupakan standard international pengkabelan dengan jack RJ-45 dan kabel UTP/STP kategori 3, 5, dan 6 (4 twisted pair) yang digunakan dalam teknologi ethernet dan PABX. Dua standard (A & B) digunakan untuk crossover cable. HUjung satu dengan standard A, dan hujung lainnya dengan standard B.

2. Urutan dengan standard EIA/TIA-568A (putih hijau, hijau, putih orange, biru, putih biru, orange, putih coklat, coklat) dan EIA/TIA-568B (putih orange, orange, putih hijau, biru, putih biru, hijau, putih coklat, coklat) biasa digunakan untuk connection antara hardware mahupun antara jaringan. Penggunaan susunan yang lain diperbolehkan, namun harus memenuhi kriteria pada no. 3 dan seterusnya.

3. Pin 1 & 2, dalam ethernet digunakan sebagai Tx. Untuk menghindari interferensi, maka harus dijadikan 1 pair (biasanya putih orange – orange atau putih hijau – hijau) untuk memenuhi keperluan elektrik dalam protokol high-speed-LAN.

4. Pin 3 & 6, dalam ethernet digunakan sebagai Rx. Untuk menghindari interferensi, maka harus dijadikan 1 pair (biasanya putih orange – orange atau putih hijau – hijau) untuk memenuhi keperluan elektrik dalam protokol high-speed-LAN.

5. Pin 4 & 5 (dalam wikipedia disebut sebagai “the central two pins”) digunakan untuk membawa singnal telepon (internet bukan hanya ethernet) atau signal suara dalam standard telekomunikasi. Bahkan RJ-11 boleh dimasukkan ke port RJ-45. Untuk keperluan ini, sudah seharusnya jadi 1 pair di tengah (biasanya biru – biru putih)

6. Pin 7 & 8, biasanya digunakan untuk teknologi Power over Ethernet (PoE), iaitu untuk meningkatkan power pada peringkat VOIP, wireless LAN access point, webcam, ethernet hub, komputer, dan peringkat lain yang tidak memungkinkan untuk memberikan suply power secara terpisah.Dalam hal ini tentunya pin 7 & 8 harus merupakan 1 pair (biasanya putih coklat – coklat).

Jadi kesimpulannya, susunan warna lain diperbolehkan, asal tiap pair tetap dibezakan penempatan berdasarkan fungsinya agar dapat support penggunaan hardware selain PC dalam jaringan.



Penjelasan gambar warna di atas:

Straight
1. Putih Orange —— 1. Putih Orange
2. Orange —— 2. Orange
3. Putih Hijau —— 3. Putih Hijau
4. Biru —— 4. Biru
5. Putih Biru —— 5. Putih Biru
6. Hijau —— 6. Hijau
7. Putih Coklat —— 7. Putih Coklat
8. Coklat —— 8. Coklat

Cross
1. Putih Orange —— 3. Putih Hijau
2. Orange —— 6. Hijau
3. Putih Hijau —— 1. Putih Orange
4. Biru —— 4. Biru
5. Putih Biru —— 5. Putih Biru
6. Hijau —— 2. Orange
7. Putih Coklat —— 7. Putih Coklat
8. Coklat —— 8. Coklat



Thursday, April 22, 2010

Mengenal Error Blue Screen Pada Windows

1. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0X0000000A)
Error ini yang paling sering muncul pada saat terjadi Blue Screen.
Terjadinya kesalahan ini biasanya disebabkan kerana ada ketidakstabilan driver yang terinstall di komputer.


Penyebabnya:
- Driver yang tidak ngam ngan perisian atau perkakasan komputer korang
- Permasalahan pada Video Card, hal ini merangkumi video card yang di overclock melebihi batas atau korang baru menggantikan Video card dan korang belum meng`uninstall` driver Video card lama dari chipset berbeza
- Permasalahan pada Audio Card, meliputi kesalahan konfigurasi atau bug dalam driver sound card

2. NTFS_FILE_SYSTEM atau FAT_FILE_SYSTEM (0X00000024) atau (0X00000023)
Error ini setidaknya sudah sedikit memberikan gambaran di mana kerosakan berada, iaitu ada di partision atau file systemnya tetapi bukan di harddisknya.
Kita boleh melakukan pemeriksaan dengan memeriksa kabel SATA atau IDE atau boleh memeriksa partision dengan tool chkdsk.

3. UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (0X0000007F)
Bila korang mendapat error seperti ini, ianya dapat disebabkan kerana:
- Overclock Hardware yang berlebihan
- Komponen komputer yang terlalu panas
- BIOS yang telah korup
- Memory dan CPU yang cacat

4. DATA_BUS_ERROR
Pesan error ini disebabkan kerana adanya kemungkinan bahawa memory atau slot memory di motherboard rosak.

5. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Pesan error ini disebabkan kerana adanya kerosakan hardware, termasuk memory utama, memory video card, atau memory di processor (L2 Cache)

6. INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
Pesan error ini disebabkan kerana adanya kesalahan dalam konfigurasi jumper harddisk yang salah, virus boot sector, driver IDE controller yang salah, atau kesalahan driver chipset.

7. VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE
Pesan error ini disebabkan kerana adanya Kesalahan terjadi pada instalasi driver video card yang kurang sempurna, restart pada saat installation atau juga dapat terjadi kerana kesalahan dalam installation driver.

8. BAD_POOL_CALLER
Pesan error ini disebabkan kerana adanya kesalahan, ini dapat terjadi kerana kesalahan atau driver yang tidak compatible. Sering terjadi saat melakukan instalasi XP dari upgrade, atau bukan dari instalasi baru.

9. PEN_LIST_CORRUPT
Pesan error ini disebabkan kerana adanya kerosakan RAM

10. MACHINE_CHECK_EXCEPTION
Pesan error ini disebabkan oleh cacatnya CPU, atau yang di overclock secara agresif, serta power supply yang kekurangan kuasa atau rosak.

so, ape lagi..selamat beramal..hehehe


Artikel Tentang Windows Seven




Artikel Tentang Windows Seven


Windows 7 merupakan versi selanjutnya atau yang terbaru dari Microsoft Windows yang akan menggantikan Windows Vista.
Microsoft mengumumkan bahawa pengembangan Windows 7 akan berjalan dalam tiga tahun.
Versi klien dari Windows 7 akan dikeluarkan dalam versi 32-bit dan 64-bit walaupun versi servernya (yang akan menggantikan Windows Server 2008) akan dikeluarkan hanya dalam versi 64-bit.

Rancangan Windows 7 akan memudahkan orang berpindah antara membuka windows, files dan aplikasi. Rancangan tersebut juga diharapkan akan memberi pemakai komputer peribadi akses ke file yang belum lama digunakan, dan membuat jaringan kerja rumah jadi lebih otomatis ,laju dan lebih menarik, demikian yg dikatakan Microsoft. Kemungkinan besar, Windows 7, pengganti Windows Vista, dijadualkan memasuki pasaran pada awal 2010.

Berikut adalah kelebihan-kelebihan windows seven yang dipamerkan Professional Developers Conference (http://www.microsoftpdc.com/) sebuah konferensi untuk para developer :

1. Lebih Cepat dan Stabil dari pada windows Vista.
Windows 7 ini memiliki performance yang lebih stabil dari pada windows vista.
Windows 7 juga lebih responsif dan lebih hemat dalam penggunaan bateri.

2. Korang dapat memilih Jaringan Wireless Hanya dengan 1 klik dari system tray.
Mempunyai langkah yang praktis dalam memilih jaringan wireless iaitu korang dapat memilih Jaringan Wireless hanya dengan 1 klik dari system tray

3. Menampilkan pesan peringatan jika ada perubahan dalam komputer anda.
System akan menampilkan laporan jika terjadi perubahan terhadap komputer korang.
Akan menampilkan pesan peringatan saat system komputer korang ada yang berubah dan korang juga dapat mensetting untuk menambahkan privasi tersebut.
Mulai dari “tell me everything” sampai “don’t tell me squad”

4. Tidak adanya sidebar, tetapi mempunyai banyak gadget.
Pada windows 7 tidak adanya sidebar, tetapi gadget-gadget tetap ada dan dapat disetting sesuai dengan keinginan korang

5. Adanya Library yang dapat mengorganisasikan dokumen anda berdasarkan type.
Feature terbaru Windows 7 adalah adanya library yang akan mengorganisasikan dokumen korang berdasarkan type.

Bagi aku la kan, aku rasa windows 7 adalah lebih baik dari windows Vista, windows vista nie slow bergila²..heheh..kadang² menyakitkan hati aku bila aku ngah wat kerja, mak aih die nya loading mengalahkan aku mengayuh basikal dalm bape meter jerk..hehe, so mmg aku rasa Win7 nie lebih baik la dari segi pemprosesan data,Loading, melayari internet serta games..nampak Real weh..hehe



Merubah Nama Processor Komputer

Ini biasa korang gunakan jika korang nak mengelabui mata seseorang agar mengira komputer korang adalah Pentium 4, tetapi padahal komputer korang adalah pentium 2 atau 3.


Caranya sebagai berikut :


1. Masuk ke registry editor anda ( Start –> Run –> Ketik regedit )
2. Masuk ke registry berikut
HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DISCRIPTION\System\CentralProcessor\
atau
HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DISCRIPTION\System\CentralProcessor\0\
atau
HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DISCRIPTION\System\CentralProcessor\1\

3. Cari key dengan nama “ProcessorNameString”
4. Klik kanan key tersebut lalu pilih Modify dan ubah Value Data tersebut sesuai dengan keinginan korang (Contoh : Intel Pentium 4).

Sekarang korang akan dapat melihat perubahannya di System Properties korang (klik kanan icon My Computer dan pilih Properties ) dan lihat la hasilnya ti..hehe


Site Untuk Download Driver Motherboard

Jika Driver Motherboard korang hilang dan ingin mencari driver motherboard yang sesuai dengan PC maupun Laptop korang, disini aku memberikan info beberapa site yang menyediakan driver motherboard secara free


Link untuk download motherboard aku ambil dari site rasminya sehingga korang tidak perlu takut akan dijangkiti suatu
trojan mahupun virus


1. ASUS (www.asus.com)
Download Driver :
http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us


2. Gigabyte (www.gigabyte.com.tw)
Download Driver :
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Default.aspx


3. Intel (www.intel.com)
Download Driver :
http://downloadcenter.intel.com/

4. MSI (www.msi.com)
Download Driver :
http://www.msi.com/index.php?func=downloadindex

5. PCChips (www.pcchips.com.tw)
Download Driver :
http://www.pcchips.com.tw/PCCWebSite/Downloads/Category_Download.aspx?MenuID=6&LanID=2

6. BIOSTAR (www.biostar.com.tw)
Download Driver :
http://www.biostar.com.tw/app/en-us/support/download.php

7. ASRock (www.asrock.com)
Download Driver :
http://www.asrock.com/support/download.asp

8. AOpen (www.aopen.com)
Download Driver :
http://global.aopen.com/download.aspx

9. ECS (www.ecs.com.tw)
Download Driver :
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Downloads/Category_Download.aspx?MenuID=6&LanID=0

10. Jetway (www.jetway.com.tw)
Download Driver :
http://www.jetway.com.tw/jw/download.asp

11. IWill (www.flextronics.com/)
Download Driver :
http://www.flextronics.com/iwill/product_adns.asp

12. ABIT (www.abit.com.tw)
Download Driver :
http://www.abit.com.tw/page/en/download/download_driver.php

13. Chaintech (www.chaintech.com.tw)
Download Driver :
http://www.chaintech.com.tw/a40_downloads.php

14. EPoX (www.epox.com)
Download Driver :
http://www.epox.com/downloads.asp?class=DRIVERS

15. FoxConn (www.foxconnchannel.com)
Download Driver :
http://www.foxconnchannel.com/support/downloads.aspx

Silalah untuk mencube site² diatas untuk mencari driver motherboard yang anda inginkan.



Mengrecover File MS Office yang telah crash dari file Temp


Me-recover file Ms Office dari file Temp


MS Office memiliki filter option AutoSave dan AutoRecovery yang biasa digunakan untuk menyelamatkan kerja² yang korang lakukan dan yang terhenti kerana
tiba² elektrik terputes, system crash, atau kesalahan-kesalahan lain yang kadang² kita lakukan.

Kebanyakan orang tidak mengetahui dan tidak mengaktifkan filter ini. Akan tetapi, korang jgn bimbang. Walaupun korang tidak mengaktifkan filter ini, korang mungkin masih boleh menyelamatkan kerja² tersebut. Kita dapat menggunakan file temp yang secara automatik dibuat oleh MS Office.

Bagaimana caranya?
Langkah pertama yang harus kita lakukan adalah
Mencari File Temp MS Office. Ketika suatu dokumen dibuat, secara automatik ada satu file temp yang dibuat juga. File temp ini kadang berada di folder temp Windows, kadang juga di folder yang sama dengan file yang korang buat. Biasanya file temp MS Office memiliki kriteria tersendiri, seperti bermula dengan tanda ~, atau kata khusus diikuti nama file yang dibuat. Jum tgok 1 persatu ...

Word:
Untuk file temp dan recovery dari word, Ianya memiliki ciri sebagai berikut [xxxx berupa angka]:
1. dokumen word memiliki ciri : ~wrdxxxx.tmp
2. dokumen temp memiliki ciri : ~wrfxxxx.tmp
3. file auto recovery memiliki ciri : ~wraxxxx.tmp
4. file auto recovery yang sudah siap/complete memiliki extension .wbk

PowerPoint:
File temp powerpoint memiliki ciri : pptxxxx.tmp

Excel:
File temp excel memiliki ciri : ~dfxxxx.tmp

Sebenarnya masih ada beberapa bentuk file temp dari MS Office. Akan tetapi, pada umumnya seperti di atas lah yang sering digunakan.

Menggunakan file temp dan auto save untuk mengrecovery dokumen MS Office

Word
Pada MS Word terdapat filter autosave yang secara default diset setiap 10 minit menyimpan. File autosave ini biasanya di simpan di:
1. "C:\ Documents and Settings\\Application Data\Microsoft\Word".
2. "C:\ Documents and Settings\\Local Settings\Temp"

Korang boleh saja langsung menggunakan file autosave tersebut. Gunakan notepad untuk membukanya. Jangan menggunakan Word. Atau jika komputer korang mengalami crash atau mati secara tiba², korang boleh membuka secara langsung program word, tanpa membuka file terdahulu.

Excel
Excel tidak memiliki filter AutoSave secara default, korang sendiri harus menambahkan filter ini. Ini pasal tidak selalu praktis jika mengaktifkan filter ini. Jika korang sudah meng-enable filter AutoSave di excel ini dan ingin melakukan eksperimen, korang harus membuat copy file nya dulu supaya file asli tidak tertimpa/overwrite file Auto Save.

Untuk mengaktifkan filter
Auto Save di MS Excel, gunakan menu “Tools” -> “Add Ins” dan pilih “AutoSave”. Untuk Office XP, menu ini ada di “Options” bukan “Add Ins”.
Tempat default untuk menyimpan file auto save MS Excel adalah di "C:\ Documents and Settings\\Local Settings\Temp". File tersebut disimpan dengan nama berupa angka dan berekstension .tmp. Contohnya “123.tmp”. Hal ini akan memudahkan kita membezakan mana file temp excel dengan file² yang lain.

PowerPoint
Filter auto save pada powerpoint sudah diaktifkan secara default. Korang akan ditanya nama file ketika auto save ini pertama kali berjalan. File temp powerpoint ini biasanya berformat pptxxxx.tmp di mana xxxx ini berupa angka. File auto save power point biasanya di simpan di "C :\ Documents and Settings\\Local Settings\Temp".

Informasi lain yang berguna
Jika korang bekerja dengan copy paste, atau meng-cut. Kemungkinan data tersebut tidak hilang selama komputer tidak mati atau restart. Hal ini karena semua data tersebut disimpan di file bernama ~wrlxxxx.tmp

Semoga korang mampu menyelamatkan file dokumen office korang.

Microsoft Office 2003 and 2007 DocX File Format Converter



Microsoft Office 2003 dan 2007 docx Converter File Format


Bagaimana nak membuka Microsoft Office 2007. Docx jumlah gambar dalam Microsoft, Office 2000 Office XP, ataupun Office 2003? Tidak seperti keluaran sebelum ini, Office 2007 dilengkapi dengan teknologi baru yang tidak serasi dengan generasi sebelumnya dari Microsoft Office. Dengan Gambar Format Converters PERCUMA oleh Microsoft, korang kini boleh membuka, mengedit, dan menyimpan dokumen, Workbook, dan persembahan dalam format fail baru untuk Microsoft Office Word, Excel, dan PowerPoint 2007 dengan hanya menggunakan Office 2003.

Dengan memasang Paket Keserasian selain Microsoft, Office 2000 Office XP, ataupun Office 2003, korang akan dapat membuka, mengedit, dan menyimpan file dengan menggunakan format file baru untuk Word, Excel, dan PowerPoint 2007. Paket Keserasian juga boleh digunakan bersama-sama dengan Microsoft Office Word Viewer 2003, Excel Viewer 2003, dan PowerPoint Viewer 2003 untuk melihat gambar-gambar yang disimpan dalam format baru.

so tunggu ape lagi, download la convertor 03-07 untuk memudahkan korang buka sebarang file yang mggunakan Office 07


download link microsoft convertor 2003-2007
Klik sini

Hacking Login Windows Vista


Masalah hack-menghack biasanya menyeronokkan, betul x?, hehe Tapi bukan untuk tujuan buruk erk. Mungkin suatu masa nnt kita sendiri akan memerlukan teknik ini. Iaitu teknik Login Windows Vista tanpa password. Jika korang lupa password account windows vista korang, jangan panik, ikuti jerk langkah ini yer

Bagaimana erk caranya masuk login windows vista tanpa password? Ok,untuk memulakannya siapkan dulu DVD Windows Vista-nya. Korang de Windows yang asli kan? Bukan DVD Windows Vista yang Local kan? hehe.

1. Boot komputer korang dengan DVD Windows Vista
2. Setelah popup Install Windows Vista muncul. Klik Repair Your Computer, di sebelah kiri bawah.


3. Kemudian dialog box System Recovery Options akan muncul. Ada beberapa option yang berhubung dengan repair windows vista, menunya terlihat sebagai recovery console windows xp. Kemudian klik Command Prompt:


4. Pada Vista Command Prompt, taip 'mmc.exe' dan tekan 'ENTER' untuk memunculkan Microsoft Management Console. Microsoft Management Console mengatur account user Individual and Group.

5. Klik di 'File' > 'Add / Remove Snap-in', cari dan pilih 'Local Users and Groups' dan klik tombol 'Add' untuk menambahkannya di panel kanan.

6. Klik tombol OK dan kembali ke windows MMC.

Di dalam panel kiri Console, klik menu 'Local Users and Groups' yang sudah kita tambahkan tadi. Klik folder 'Users', cari dan klik kanan target login account Vista yang korang nampak di panel kanan.


Dan sekarang korang da tau apa yang harus dilakukan. Pilih set password dari menu klik kanan untuk mengeset password baru korang. Itu sajer, mudahkan..try la kalo de masalah lupa password akaun korang ye..

Menghapus Virus Ravmon Dari Komputer

Jika sewaktu korang melakukan klik kanan pada mouse korang, akan muncul menu-menu berkarakter pelik atau berbahasa cina, ini mungkin pasal komputer korang telah diserang virus ravmon. Virus ravmon ini menyerang komputer dengan beberapa kemampuan.

Jika komputer korang diserang virus ravmon ini, kemungkinan besar komputer komputer akan mengalami hal-hal berikut:

1. Task Manager, Registry Editor, dan Command Prompt tidak akan dapat korang aksess
2. Jika melakukan klik kanan muncul menu berkarakter aneh atau berbahasa cina.



3. Komputer suka shutdown sendiri.
4. Folder Options korang hilang
5. Option Show Hide Files and Folders tidak berfungsi.

Sekarang, bagaimana cara untuk menghapuskan virus ravmon ini? Di bawah ni aku bagi link untuk korang hapuskan virus nie.

Untuk menghapus virus ravmon, korang boleh menggunakan tool² yang sudah ada. Iaitu Smart Virus Remover, korang boleh mendownloadnya di sini.

Semoga dengan tool tadi, virus ravmon yang telah lama menghuni dalam PC korang dapat berlalu pergi dengan selambenya..hehehe

Wednesday, April 21, 2010

Tips MS DOS: Perintah DIR


Walaupun sistem operasi Windows sudah dilengkapi dengan GUI (Graphical User Interface) tapi kadangkala kita masih memerlukan jugak DOS ni

Di bawah ini adalah beberapa tips mengenai perintah DIR pada MS DOS:

1. dir c:

Ini adalah perintah “dasar” yang digunakan untuk menampilkan file dan directory pada drive C.

2. dir c: d:

Digunakan untuk menampilkan file dan directory pada drive C dan D.

3. dir /b /s

Digunakan untuk menampilkan directory dan subdirectory dengan tampilan full path name.

4. dir /a

Digunakan untuk menampilkan semua file termasuk file system dan file yang tersembunyi (hidden).
Untuk menampilkan semua file yang ada di drive D gunakan perintah sbb: dir d: /a

5. dir /os

Digunakan untuk menampilkan file dan directory dengan urutan mulai dari file yang berukuran paling kecil sampai dengan file yang berukuran paling besar. Untuk membalik urutan , korang boleh menggunakan perintah: dir /o-s

korang boleh mengganti parameter s pada perintah di atas dengan:

- n, perintahnya dir /on : urut nama
- e, perintahnya dir /oe: urut type file
- d, perintahnya dir /od: urut tanggal

6. dir /p

Untuk menampilkan file dan directory per “halaman”.

Untuk parameter lainnya dari perintah dir korang dapat melihat help-nya dengan menuliskan: dir /?

ituh saje untuk ari ni..hehe



Merubah desktop korang dengan sesuatu yang baru


Kali ni aku sangat tertarik dengan kecantikan desktop yang pelbagai variasi gambar yang cantik untuk aku tampilkan kali ini..Aku nak berbicara tentang software Rainmeter.Dulu aku penah la guna software RainCalendar.Kali ini ianya sangat berbeza dan agak cantik Graphic nya seperti aku sedang menggunakan windows 7 lak, padahal hanya XP jerk ..hehe

Apa itu Rainmeter?

Rainmeter ialah 1 aplikasi @ software yang mampu memuatkan dan menambahkan Komputer korang dengan widget² dan ciri² yang pelbagai untuk korang gunakan.Korang juga boleh memantau Prestasi sistem PC korang, Masa dan Tarikh, Cuaca, Saluran² RSS, dan banyak lagi benda lain.Namun begitu terdapat juga kelemahan bagi aku la,sebabnya komputer² yang agak berat dan slow tidak digalakkan untuk menginstall software ni, ini kerana takut melembapkan lagi perjalanan komputer korang,elok² sedang² speed nya, terus jadi hancus..hehe

So,Rainmeter merupakan software grafik yang menampilkan berbagai informasi system seperti CPU, RAM, trafik rangkaian, Cuaca, playlist, dll dalam bentuk widget. Tidak sekadar menampilkan informasi saje, widget tersebut sekaligus akan mempercantikkan desktop korang.Serius mmg cantik o0o00...

Korang boleh mendownload Rainmeter dalam versi 32BIT dan 64BIT di site ini http://rainmeter.net/.

Beberapa contoh tampilan Rainmeter di bawah ni untuk tatapan korang semua :






Kalo korang perlukan skin tambahan untuk Rainmeter, korang carila di bawah ni beserta dengan link yang aku bg ni :

Monday, April 19, 2010

Hari yang Membengangkan

....... Semalam jerk gua dah rasa cam nak pecah pale dah..pada18.4.2010 mcam² dugaan lak yang datg, dgn masalah pada paginya lagi,belah petang lak bersambung lak sampai ke malam, xsudah² datg trouble..maybe de hikmah pada gua semuanya..pagi subuh² jerk dah de gguan , gua kat kedah lak masa tuh..maklumla balik kampung, nak jumpe sedara mara nak bgthu berita penting..yang org ggu lak x reti² bahasa lak ..gua cakap jgn ggu gua, die sebok lak ggu², kaco stim gua nak tido jerk masa tuh . Punya la gua letih drive dari klang sampai ke kedah, tido pun bape jam jerk masa tuh, then kena ggu lak. panas ati gua ni rasa,

Then, gua nk balik ke klang lak,dapat tpon atuk angkat gua sakit,dah melalut² cakapnya..Gua pun risau gak takut dah sampai masanya die untuk pergi..Gua teruskn doa jerk untuk atuk angkat gua ,TUk Jono namenya..suke melawak tuk angkat gua tuh, isap rukuk sekali ngan die, best jerk ..hehe..alhamdulillah die x sakit teruk sgt..then gua singgah lak g PKNS shah alam, mak gua nak beli barang kat sane. Turun la kami sekeluarga g sane..jam kul 4.20 sampai,4.50 nak balik dah. Gua g la bayar parking kat atas n turun ngan family gua kat kete..sampai² jerk kat kete gua tgok kete Honda ayah gua dah kena pecah..hampeh betul pencuri tuh..x sampai bape minit jerk gua g kedai,dah dapat rembat barang .

yang bestnya alarm kete ckit pun x bunyi..adoi , nak wat camne kan,dah kena pecah..
gua paggil pak guard kat ctuh, dorang lak langsi semacam lak..x beri bantuan lagsung pada kitaorg.. depa sibuk tny camne leh kena pecah lak..dalam ati aku ni dah sumpah seranah dah pak guard ctuh,CCTV pun xder kat ctuh,kena pecah pun kat dalam basement parking lak tuh,gua tny pak guard tuh mane buku ronda korang,gua nak tgok,terkebil² n cuak lak die jawab,xleh tjuk la,polisi dorg la,mangkuk hayun tul korang nie(dalam ati gua dah berkater² dah)

minta fotostat kad parking pun dorg leh suh kitaorg wat sendiri, masa tuh la gua mmg dah nak lantun dah, kete gua kena pecah , barang² ilang, lu org leh suh gua g fotostat??? lu org x leh tlog ke prihatin ckit,CELAKA betul la korang nie, Mak ayah gua dah pandang gua dah, mmg gua dah x leh cntrol sgt² , org² camni kena ajau ckit so pasni baru nampak diaorg btul² wat kerja..ni dak, 1 ronda pun gua x nampak masa gua sampai td..

aii..gua rasa la kalo korang nak g kat PKNS tuh la kan,bek ati² n sentiasa berjaga , kalo lebih baik korang park jerk kete korang kat lua tuh,sebab lua lagi de CCTV..hampeh

Friday, April 16, 2010

Camne nak lajukan Adobe Reader 8.0 selaju notepad






Ok ,mari kita sama² berkongsi maklumat tentang bagaimana cara untuk kita melajukan program adobe reader ni. Korang pun tahu kan , kalo guna adobe reader ni msti rasa slow semacam jerk bila nak open loading tuh kan..So gua penah la guna cara nie untuk melajukan Adobe reader korang selaju notepad..Begini caranya, sangat simple, korang cuba la erk..


Bukak directory adobe reader:

C:\Program Files\Adobe\Reader 8.0\Reader

Pastu, kat situ ade folder plug-ins dan optional kn? Bukak folder plug-ins, cut sume file n folder dalam tu, pastu paste dalam folder optional tadi.. pastu try ar bukak adobe reader korg ..ianya akan selaju yang korang sendiri x sangka..wallahualam..
ape² pun korang kena la cube try erk

Dos Tricks dan Shortcuts



Gua bagi Keseluruhan kod untuk Posting kali ni. Diharap korang leh bgtahu gua kalo de Kod yang korang tahu dan yang tiada dalam posting gua nie !

Accessibility Controls - access.cpl
Add Hardware Wizard - hdwwiz.cpl
Add/Remove Programs - appwiz.cpl
Administrative Tools - control admintools
Automatic Updates - wuaucpl.cpl
Bluetooth Transfer Wizard - fsquirt
Calculator - calc
Certificate Manager - certmgr.msc
Character Map - charmap
Check Disk Utility - chkdsk @ chkdsk /r @ chkdsk/f
Clipboard Viewer - clipbrd
Command Prompt - cmd
Component Services - dcomcnfg
Computer Management - compmgmt.msc
timedate.cpl - ddeshare
Device Manager - devmgmt.msc
Direct X Control Panel (If Installed)* - directx.cpl
Direct X Troubleshooter - dxdiag
Disk Cleanup Utility - cleanmgr
Disk Defragment - dfrg.msc
Disk Management - diskmgmt.msc
Disk Partition Manager - diskpart
Display Properties - control desktop
Display Properties - desk.cpl
Display Properties (w/Appearance Tab Preselected) - control color
Dr. Watson System Troubleshooting Utility - drwtsn32
Driver Verifier Utility - verifier
Event Viewer - eventvwr.msc
File Signature Verification Tool - sigverif
Findfast - findfast.cpl
Folders Properties - control folders
Fonts - control fonts
Fonts Folder - fonts
Free Cell Card Game - freecell
Game Controllers - joy.cpl
Group Policy Editor (XP Prof) - gpedit.msc
Hearts Card Game - mshearts
Iexpress Wizard - iexpress
Indexing Service - ciadv.msc
Internet Properties - inetcpl.cpl
IP Configuration (Display Connection Configuration) - ipconfig /all
IP Configuration (Display DNS Cache Contents) - ipconfig /displaydns
IP Configuration (Delete DNS Cache Contents) - ipconfig /flushdns
IP Configuration (Release All Connections) - ipconfig /release
IP Configuration (Renew All Connections) - ipconfig /renew
IP Configuration (Refreshes DHCP & Re-Registers DNS)- ipconfig /registerdns
IP Configuration (Display DHCP Class ID) - ipconfig /showclassid
IP Configuration (Modifies DHCP Class ID) - ipconfig /setclassid
Java Control Panel (If Installed) - jpicpl32.cpl
Java Control Panel (If Installed) - javaws
Keyboard Properties - control keyboard
Local Security Settings - secpol.msc
Local Users and Groups - lusrmgr.msc
Logs You Out Of Windows - logoff
Microsoft Chat - winchat
Minesweeper Game - winmine
Mouse Properties - control mouse
Mouse Properties - main.cpl
Network Connections - control netconnections
Network Connections - ncpa.cpl
Network Setup Wizard - netsetup.cpl
Notepad - notepad
Nview Desktop Manager (If Installed) - nvtuicpl.cpl
Object Packager - packager
ODBC Data Source Administrator - odbccp32.cpl
On Screen Keyboard - osk
Opens AC3 Filter (If Installed) - ac3filter.cpl
Password Properties - password.cpl
Performance Monitor - perfmon.msc
Performance Monitor - perfmon
Phone and Modem Options - telephon.cpl
Power Configuration - powercfg.cpl
Printers and Faxes - control printers
Printers Folder - printers
Private Character Editor - eudcedit
Quicktime (If Installed) - QuickTime.cpl
Regional Settings - intl.cpl
Registry Editor - regedit
Registry Editor - regedit32
Remote Desktop - mstsc
Removable Storage - ntmsmgr.msc
Removable Storage Operator Requests - ntmsoprq.msc
Resultant Set of Policy (XP Prof) - rsop.msc
Scanners and Cameras - sticpl.cpl
Scheduled Tasks control - schedtasks
Security Center - wscui.cpl
Services - services.msc
Shared Folders - fsmgmt.msc
Shuts Down Windows - shutdown
Sounds and Audio - mmsys.cpl
Spider Solitare Card Game - spider
SQL Client Configuration - cliconfg
System Configuration Editor - sysedit
System Configuration Utility - msconfig
System File Checker Utility (Scan Immediately) - sfc /scannow
System File Checker Utility (Scan Once At Next Boot)- sfc /scanonce
System File Checker Utility (Scan On Every Boot) - sfc /scanboot
System File Checker Utility (Return to Default Setting) - sfc /revert
System File Checker Utility (Purge File Cache) - sfc /purgecache
System File Checker Utility (Set Cache Size to size x) - sfc /cachesize=x
System Properties - sysdm.cpl
Task Manager - taskmgr
Telnet Client - telnet
User Account Management - nusrmgr.cpl
Utility Manager - utilman
Windows Firewall - firewall.cpl
Windows Magnifier - magnify
Windows Management Infrastructure - wmimgmt.msc
Windows System Security Tool - syskey
Windows Update Launches - wupdmgr
Windows XP Tour Wizard - tourstart
Wordpad - write



Ini pula kegunaan di butang Run .. Lu org tgok sendiri la erk

Run Line Commands

Semua ini adalah menggunakan Aplikasi Interface GUI dan hanya boleh dibuka melalui command RUN . Aplikasi ini tidak terletak di direktori C:\windows\system32\
tetapi terletak di butang registry seperti dibawah :

HKLM\software\microsoft\windows\currentversion\app paths

BCKGZM.EXE - Backgammon
CHKRZM.EXE - Checkers
CONF.EXE - NetMeeting
DIALER.EXE - Phone Dialer
HELPCTR.EXE - Help and Support
HRTZZM.EXE - Internet Hearts
HYPERTRM.EXE - HyperTerminal
ICWCONN1.EXE - Internet Connection Wizard
IEXPLORE.EXE - Internet Explorer
INETWIZ.EXE - Setup Your Internet Connection
INSTALL.EXE - User's Folder
MIGWIZ.EXE - File and Settings Transfer Wizard
MOVIEMK.EXE - Windows Movie Maker
MPLAYER2.EXE - Windows Media Player Version 6.4.09.1120
MSCONFIG.EXE - System Configuration Utility
MSIMN.EXE - Outlook Express
MSINFO32.EXE - System Information
MSMSGS.EXE - Windows Messenger
MSN6.EXE - MSN Explorer
PBRUSH.EXE - Paint
PINBALL.EXE - Pinball
RVSEZM.EXE - Reversi
SHVLZM.EXE - Spades
TABLE30.EXE - User's Folder
WAB.EXE - Windows Address Book
WABMIG.EXE - Address Book Import Tool
WINNT32.EXE - User's Folder
WMPLAYER.EXE - Windows Media Player
WRITE.EXE - Wordpad

file EXE ini pula terletak di dalam (c:\windows\system32\) @ (c:\windows\) directori.

ACCWIZ.EXE - Accessibility Wizard
CALC.EXE - Calculator
CHARMAP.EXE - Character Map
CLEANMGR.EXE - Disk Space Cleanup Manager
CLICONFG.EXE - SQL Client Configuration Utility
CLIPBRD.EXE - Clipbook Viewer
CLSPACK.EXE - Class Package Export Tool
CMD.EXE - Command Line
CMSTP.EXE - Connection Manager Profile Installer
CONTROL.EXE - Control Panel
DCOMCNFG.EXE - Component Services
DDESHARE.EXE - DDE Share
DRWATSON.EXE - Doctor Watson v1.00b
DRWTSN32.EXE - Doctor Watson Settings
DVDPLAY.EXE - DVD Player
DXDIAG.EXE - DirectX Diagnostics
EUDCEDIT.EXE - Private Character Editor
EVENTVWR.EXE - Event Viewer
EXPLORER.EXE - Windows Explorer
FREECELL.EXE - Free Cell
FXSCLNT.EXE - Fax Console
FXSCOVER.EXE - Fax Cover Page Editor
FXSEND.EXE - MS Fax Send Note Utility
IEXPRESS.EXE - IExpress 2.0
LOGOFF.EXE - System Logoff
MAGNIFY.EXE - Microsoft Magnifier
MMC.EXE - Microsoft Management Console
MOBSYNC.EXE - Microsoft Synchronization Manager
MPLAY32.EXE - Windows Media Player version 5.1
MSHEARTS.EXE - Hearts
MSPAINT.EXE - Paint
MSTSC.EXE - Remote Desktop Connection
NARRATOR.EXE - Microsoft Narrator
NETSETUP.EXE - Network Setup Wizard
NOTEPAD.EXE - Notepad
NSLOOKUP.EXE - NSLookup Application
NTSD.EXE - Symbolic Debugger for Windows 2000
ODBCAD32.EXE - ODBC Data Source Administrator
OSK.EXE - On Screen Keyboard
OSUNINST.EXE - Windows Uninstall Utility
PACKAGER.EXE - Object Packager
PERFMON.EXE - Performance Monitor
PROGMAN.EXE - Program Manager
RASPHONE.EXE - Remote Access Phonebook
REGEDIT.EXE - Registry Editor
REGEDT32.EXE - Registry Editor
RESET.EXE - Resets Session
RSTRUI.EXE - System Restore
RTCSHARE.EXE - RTC Application Sharing
SFC.EXE - System File Checker
SHRPUBW.EXE - Create Shared Folder
SHUTDOWN.EXE - System Shutdown
SIGVERIF.EXE - File Signature Verification
SNDREC32.EXE - Sound Recorder
SNDVOL32.EXE - Sound Volume
SOL.EXE - Solitaire

SPIDER.EXE - Spider Solitaire
SYNCAPP.EXE - Create A Briefcase
SYSEDIT.EXE - System Configuration Editor
SYSKEY.EXE - SAM Lock Tool
TASKMGR.EXE - Task Manager
TELNET.EXE - MS Telnet Client
TSSHUTDN.EXE - System Shutdown
TOURSTART.EXE - Windows Tour Launcher
UTILMAN.EXE - System Utility Manager
USERINIT.EXE - My Documents
VERIFIER.EXE - Driver Verifier Manager
WIAACMGR.EXE - Scanner and Camera Wizard
WINCHAT.EXE - Windows for Workgroups Chat
WINHELP.EXE - Windows Help Engine
WINHLP32.EXE - Help
WINMINE.EXE - Minesweeper
WINVER.EXE - Windows Version Information
WRITE.EXE - WordPad
WSCRIPT.EXE - Windows Script Host Settings
WUPDMGR.EXE - Windows Update

Di bawah ini pula adalah applets Control Panel yang hanya boleh dibuka melalui command RUN. Ianya terletak di dalam Drive c:\windows\system32 directori,dan mempunyai file type extension ".CPL".


ACCESS.CPL - Accessibility Options
APPWIZ.CPL - Add or Remove Programs
DESK.CPL - Display Properties
HDWWIZ.CPL - Add Hardware Wizard
INETCPL.CPL - Internet Explorer Properties
INTL.CPL - Regional and Language Options
JOY.CPL - Game Controllers
MAIN.CPL - Mouse Properties
MMSYS.CPL - Sounds and Audio Device Properties
NCPA.CPL - Network Connections
NUSRMGR.CPL - User Accounts
ODBCCP32.CPL - ODBC Data Source Administrator
POWERCFG.CPL - Power Options Properties
SYSDM.CPL - System Properties
TELEPHON.CPL - Phone and Modem Options
TIMEDATE.CPL - Date and Time Properties


Di bawah ini pula adalah Microsoft Management Console Snap-ins yang hanya boleh dibuka melalui command RUN. Aplikasi ini mempunyai type file extension ".MSC".

CERTMGR.MSC - Certificates
CIADV.MSC - Indexing Service
COMPMGMT.MSC - Computer Management
DEVMGMT.MSC - Device Manager
DFRG.MSC - Disk Defragmenter
DISKMGMT.MSC - Disk Management
EVENTVWR.MSC - Event Viewer
FSMGMT.MSC - Shared Folders
LUSRMGR.MSC - Local Users and Groups
NTMSMGR.MSC - Removable Storage
NTMSOPRQ.MSC - Removable Storage Operator Requests
PERFMON.MSC - Performance Monitor
SERVICES.MSC - Services
WMIMGMT.MSC - Windows Management Infrastructure





Menggunakan Calculation dalam Command Prompt, Adakah anda tahu ??

Command processor CMD.EXE datang bersama mini-calculator yang boleh melakukan dan melaksanakan simple arithmetic 32-bit signed integers:

C:\>set /a 2+2
4

C:\>set /a 2*(9/2)
8

C:\>set /a (2*9)/2
9

C:\>set /a "31>>2"
7


untuk maklumat lanjut, korang taip set /? di dalam command prompt tersebut

Thursday, April 15, 2010

RVHOST.EXE




Assalammualaikum...

lu org mesti penah dgo pasal RVHOST.EXE nie kan..
dari ape yg gua tahu la kan , benda nie semacam virus la , n aku pun dah penah terkena. Bnyk software korg leh pakai pun, antaranya COMBOFIX, GEEKZ ANTIVIRUS(gvr) ,@USB DISK SECURITY 5.2.05 semua ni ada fungsi untuk enable balik registry..korang cari la software² cenggini untuk korg donlod..n try la guna

Ok berbalik pada cerita RVHOST.EXE nie ,gua nak cerita ckit la camne langkah² untuk membuang cecacing nie yang seperti virus nie..kadang² menyakitkan hati kita jerk bila kita nak edit registry @ g kat WINDOWS TASK MANAGER tuwh kn die kua error cam dalam gambar kat ats nun..


Ok korang ikut jerk langkah² seperti di bawah ni

1. korang g kat butang windows Start > Run
2. taip “CMD”
3. Bila CMD sudah terpapar, tuliskan “Taskkill /T /IM RVHOST.EXE”
4. kemudian buka notepad
5. Di dalam notepad tulis perkataan seperti dibawah(x pun copy paste jerk) ;

"On Error Resume Next
Set shl = CreateObject(”WScript.Shell”)
Set fso = CreateObject(”scripting.FileSystemObject”)
shl.RegDelete “HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies\System\DisableRegistryTools”
shl.RegDelete “HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies\System\DisableTaskMgr”
shl.RegDelete "

6. kemudian Save kan notepad tersebut sebagai“Enable.VBS” dan kemudian tukar “Save as type” kepada “All”

7. double klik pada file Enable.VBS

8. sekarang Start > Run dan tulis “Regedit” dan tekan enter

9. Buat perubahan pada registry

Masih didalam Registry Editor, di dalam panel kiri, double klik pada :
- HKEY_CURRENT_USER>Software>Microsoft>
- Windows>CurrentVersion>Run

Pada panel Kanan, padamkan:
Yahoo Messengger = “%System%\RVHOST.exe”

(Nota: %System% is the Windows system folder, biasanya folder sistem ini berada di C:\Windows\System pada Windows 98 dan ME, C:\WINNT\System32 pada Windows NT and 2000, and C:\Windows\System32 pada Windows XP and Server 2003.)–>

Removing Other Entry from the Registry

Masih didalam Registry Editor, di dalam panel kiri, double klik pada :
HKEY_CURRENT_USER>Software>Microsoft>Windows>
CurrentVersion>Policies>Explorer

pada panel kanan, tukar:
NofolderOptions = “1? kepada “0?
atau terus delete entry tersebut

Masih didalam Registry Editor, di dalam panel kiri, double klik pada :
HKEY_LOCAL_MACHINE>SOFTWARE>Microsoft>Windows NT>
CurrentVersion>Winlogon

Di dalam panel kanan, ubah entry:
Shell = “Explorer.exe RVHOST.exe”
klik kanan pada value name tersebut and dan pilih “Modify”. Ubah value data dari:
“Explorer.exe RVHOST.exe” kepada “Explorer.exe”

pada panel kanan, double klik pada:
HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>
Services>Schedule

pada panel kanan, ubah:
NextAtJobId = “2?
klik kanan pada value name tersebut dan pilih Modify. tukar value data kepada:
“1?

kemudian tutup Registry Editor.
padam semua malware file.

Klik butang start > search… atau Find…, berganrung pada versi Windows anda.
didalam imput nama untuk pencarian, taip:
AT1.JOB
di dalam drop-down list, pilih My Computer, kemudian tekan Enter.
bila file ditemui, korg harus mendelete/ padam.

Nota: AT1.JOB adalah merupakan jadual kerja/Task, anda boleh mendapatinya didalam C:\WINDOWS.


ini langkah agak rumit ckit gua bagi la..tapi korang leh gunakan software² yang aku bagi tuh untuk buang virus² nie
heheh...

Tips dan Cara Memperbaiki Windows XP Tanpa Mengulangi Installation.




Bagi sesiapa yang belum biasa untuk mengulangi installation OS di komputer lu org dan tidak tau bagaimana cara memperbaiki kesalahan² dan error yang terdapat pada OS Windows Xp, dibawah ini ada cara-cara dan tips untuk memperbaikinya jika OS Windows XP di PC lu org terdapat masalah malah lu org juga x payah nak lakukan installation lagi

Memperbaiki Instalasi ( Repair Install )

Jika Windows XP korg rosak (corrupted) dimana korang tidak mempunyai sistem operasi lain untuk booting,
korang dapat melakukan pembaikian instalasi (Repair Install) yang bekerja sebagaimana setting (pengaturan)
yang awal. Kemudian …
• Pastikan korg mempunyai kunci (key) Windows XP yang valid.
• Keseluruhan proses akan memakan waktu kurang lebih 1/2 atau 1 jam, bergantung kepada spek komputer korang, kalo slow PC korang jadi maknenya masa yang diambil lagi lama la hahaha...
• Jika korang diminta password administrator, sebaik² korang pilihlah option pembaikian (repair) yang kedua,
bukan yang pertama.
• Masukkan CD Windows XP korang dan lakukan booting dari CD tersebut.
• Ketika sudah muncul option pembaikan kedua R=Repair, tekan tombol R
Ini akan memulakan proses pembaikian
• Tekan tombol F8 untuk bersetuju dgn proses selanjutnya “I Agree at the Licensing Agreement”
• Tekan tombol R saat direktori tempat Windows XP korang melakukan installasi. Biasanya C:\WINDOWS
Selanjutnya akan dilakukan pemeriksaan drive C: dan akan bermula la proses menyalin file-file.
Dan secara otomatik restart jika diperlukan. Biarkan CD korang dalam drivenya.
• Kemudian korang akan melihat sebuah gambar “progress bar” yang merupakan sebahagian dari proses pembaikian,
ianya nampak seperti instalasi XP normal biasanya, meliputi “Collecting Information, dan Dynamic Update,

Preparing Installation, Installing Windows, Finalizing Installation

• Ketika ditanya,korang klik tombol Next
• Ketika ditanya untuk memasukkan kunci, masukkan kunci (key) Windows XP korang yang valid.
• Normalnya korang menginginkan tetap berada dalam nama Domain atau Workgroup yang sama.
• Komputer akan restart.
• Kemudian korang akan mempunyai layar yang sama sebagaimana pengaktifan sistem ketika instalasi normal.
• Register jerk kalo korang menginginkannya , tapi x perlu pun xpe de(biasanya tidak diperlukan).
• Selesai

Sekarang korang bolehlah log in dengan account lu org yang sudah ada.



NTOSKRNL Rosak atau Hilang (Missing or Corrupt)

Jika lu org mendapati ada error bahwa “NTOSKRNL not found” / NTOSKRNL tak ditemui, lakukan seperti berikut :
• Masukkan CD Windows XP dan booting dari CD tersebut.
• Pada ketika munculnya option R=Repair yang pertama, tekan tombol R.
• Tekan angka sesuai dengan lokasi instalasi Windows yang korang ingin baiki yang korang rasa sesuai.
• Biasanya #1
• Pindahlah ke drive CD Drive korang berada.( contoh : cd:@ d:)
• Tulis: CD i386
• Tulis: expand ntkrnlmp.ex_ C:\Windows\System32\ntoskrnl.exe
• Jika Windows XP korang terinstall di tempat lain, maka ubahlah lokasi yang sesuai.
• Keluarkan CD korang dan tekan EXIT
• Selesai

HAL.DLL Rosak atau Hilang (Missing or Corrupt)

Jika korang mendapati error berkenaan dengan rosak atau hilangnya file hal.dll, ada kemungkinan file BOOT.INI mengalami kesalahan konfigurasi (misconfigured).

• Masukkan CD Windows XP dan booting dari CD tersebut.
• Pada ketika muncul R=Repair yang pertama, tekan tombol R.
• Tekan angka sesuai dengan lokasi instalasi Windows yang ingin diperbaiki yang sesuai.
• Biasanya #1
• Tulis: bootcfg /list
Menampilkn isi/masukan pada file BOOT.INI saat ini
• Tulis: bootcfg /rebuild
Memperbaiki konfigurasi dari file BOOT.INI
• Keluarkan CD korang dan Tekan EXIT


Direktori \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG rusak atau hilang
Jika terdapat error dengan tulisan :

“Windows could not start because the following files is missing or corrupt
\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM or \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SOFTWARE”
• Masukkan CD Windows XP dan booting dari CD tersebut.
• Pada ketika muncul option R=Repair yang pertama, tekan tombol R.
• Tekan angka sesuai dengan lokasi instalasi Windows yang ingin diperbaiki yang sesuai.

• Biasanya #1
• Masukkan password administrator jika diperlukan.
• Tulis: cd \windows\system32\config
• Berikutnya bergantung di bahagian mana letak terjadinya kerosakan:
• Tulis: ren software (software.rosak) ATAU ren system (system.rosak)
• Berikutnya lagi juga tergantung di bahagian mana letak terjadinya kerosakan:
• Tulis: copy \windows\repair\system
• Tulis: copy \windows\repair\software
• Keluarkan CD korang dan tekan EXIT

NTLDR atau NTDETECT.COM tak dijumpai (NTLDR or NTDETECT.COM Not Found)
Jika korang mendapati error bahwa NTLDR tak jumpa semasa booting:



1. Untuk partition type FAT
Sila lakukan booting dari disket Win98 korang dan salinlah file NTLDR atau NTDETECT.COM
dari direktori i386 ke drive asal (root) C:\

2. Untuk partition type NTFS
• Masukkan CD Windows XP dan booting dari CD tersebut.
• Pada ketika muncul option R=Repair yang pertama, tekan tombol R.
• Tekan angka sesuai dengan lokasi instalation Windows yang ingin diperbaiki yang sesuai.
• Biasanya #1
• Masukkan password administrator jika diperlukan.
• Masukkan arahan berikut, dimana X: adalah alamat drive dari CD ROM korang (Sesuaikan!).
• Tulis: COPY X:\i386\NTLDR C\:
• Tulis: COPY X:\i386\NTDETECT.COM C:\
• Keluarkan CD korang dan tekan EXIT

SELESAI, semoga dapat membantu lu org semua dalam menjalankan pembaikian OS(operation system)

sekian ….

Tuesday, April 13, 2010

Jemputan Majlis Pekahwinan 26.6.10 & 25.7.2010



Nie kad tunang aku yang wat..pandai gak kan die design..so kami dah stuju untuk menggunakan 2 kad untuk jemputan nnt..hehehe




Ini lah kad Undangan Perkahwinan Gua ti de..






nie lak kad undangan abang aku ngan Mia


Tuan puan , adik akak, brade² semua dijemput hadir la erk, di majlis belah lelaki di Dewan MBSA, shah alam..



26.6.2010 gua g Perak..
akad nikah kat sane ..lepas tuh baru kat klang(pendek kater kt shah alam) hehe ..Gua nak menjemput korang datang ke Majlis perkahwinan gua ti..gua buat pun kt Dewan MBSA jerk de..
datang la ye .. pada mulanya hanya majlis kitaorg jerk, tup² abang aku pun nak masuk sekali,
alhamdullillah la kan, dapat la family kitaorg save ckit budjet, ari tuh gua siap tny lagi ngan brade gua, lu x mau buat sekali jalan ke? xkan tahun depan lak lu nak wat ape kate kita buat sekali jerk
Last² die pun berpikir panjang, & tanpa membuang masa lagi die terus tny awek die,Kamelia namenya..hehe, da macam lagu ramli sarip da..patutla brade gua suke ngan lagu ramli..hehe(melawak jerk de erk)

Malam tuh jugak la kitaorg berbincang 1 kuarge, termasuk la mia (awek abg ku), siap g Cyberjaya lagi, makan kat tmpat² pak arab lepak, leh thn sedap la gak, keluarga gua ngan keluarga adk mak wa, bila lagi nak merasa duit brade aku nie kan, kitaorg pau die cukup², biasala org ngah apy kan..hahah, n then kater putus telah diputuskan, 24.4.2010 kitaorg g Johor untuk g merisik n bertunang for my brader ni..gua ngat gua nak jadi cameramen la..
tp camera canon xder..korg tong² duit untuk gua le?eheh..

Hny tunggu saat untuk disatukan jerk kitaorg adik² nie..
ape² pun doa² kan la untuk kitaorg ye...



Related Posts with Thumbnails