Tinggalkan kaki korang disini

Tentang Gua dan semut gua

My photo
Celah gigi semut gua, Dalam Perut ikan Paus, Malaysia
Gua de bela satu buah semut, Namo die tipah atau nama saintifiziknya mentibang laut, Gua sayang Berliau, Gua xheran apo Luorg nak kate tentang gua dan semut gua, Yang penting kami hidup bahagia (macam dalam Titanic)

Penjaga Cik Mutt gua

Thursday, September 30, 2010

8 Tips dan Trick Untuk Melajukan Microsoft Word Anda







Gua Kembali lagi dengan Tips dan Trick Komputer untuk lu org semua. Kali nie berkaitan pula tentang Tips dan Trick untuk melajukan dan meringankan Microsoft word lu org semua..gua dah try dah , mmg berhasil gamaknya..Mmg seronok bila dapat tahu pasal benda² nie kan ,sebab dapat membantu PC ofice aku n kat umah aku bergerak dengan agak laju tanpa ada sebarang gangguan..Cume gangguan di tempat kerja dan dirumah jerk la..heheh

So, Kita teruskan jerk la ,nk celoteh panjang kang luak lak nak membaca n try ti kan, asik dok membaca jerk kan.So lu org semua try la yerk..

Untuk melajukan Microsoft Word korang, Korang hanya perlu mengikut telunjuk di bawah nie :

-> Korang gi kat view tab dan Uncheck Animated Text box


-> Kalo korang guna word dalam Normal View, korang check fileWrap to window”.


-> Kemudian korang gi kat general Tab dan Unchecked Provide feedback with animation”.



-> Kalo korang menggunakan multiple document, Korang tambah @ naik kan entries kepada angka nombor 9 (dimana ianya adalah setting yg paling tggi) untuk Recently used file list atau korg turunkan entries nombor tuh kepada angka yang lebih rendah yakni 0,itupun jika korang nak disable kan "Recently Used File List" tuh.


-> kalo korang menggunakan simple Auto-Shapes, Korang uncheck Automatically create drawing canvas when inserting Auto Shapes


-> Dalam Tab Tools korang scroll ke bawah nama Spelling & Grammar tab, Korang klik options, kemudian korang uncheck “Check grammar as you type” dan “Check grammar with spelling”. Jikalau korang nya ejaan spelling tuh korang rasa bagus n tiada kesalahan ejaan ,korang pertimbangkan la sekali untuk unchecking “Check spelling as you type”.


-> Dalam Print tab pula, turn off kan "Background Printing" .Lagipun printer zaman sekarang nie dah cukup bagus dah pun tanpa background printing option tidak la berguna sgt kan..


-> Sekarang korang kua dari option BOx tuh dan gi pula kat tab Tools tuh,scroll ke bawah dan cari "Auto Correct options" .Dekat ctuh korang akan nampak tab yang dipanggil AutoFormat As YouType.Unchecked semua Box di bawah Apply as you typedanAutomatically as you type”.
(tapi kalo x nak unchecked pun no hal la bro)

Post kali ini ditulis untuk Pengguna Microsft word 2003 dan sebelumnya.Kalo korang menggunakan Microsoft 2007,kebanyakan pilihan tersebut boleh la korang cari di dalam Office Button dan Word option..korang sendiri leh wat pilihan samada nak buat semua benda yang aku post mengikut kegunaan korang la..kang takut korg uncheck smua ,xdapat lak korang nak guna cara untuk detect kesalahan ejaan korang..heheh,So korang buat asal korang yakin sudah la..Gua post untuk sama² kita gunakan ti kan..Wassalam

selamat mencube..


** sumber =(maaf gua da x ingat le)

Wednesday, September 29, 2010

Bila Guruh BerDentum

seringkali petang, mesti ujan..lebat lak tuh,siap guruh dan kilat
last2 tah camne datang sekepuk idea pada aku,xpernah2 aku wat sajak yg puitis,teladan atau pantun...tiba2 jerk datang idea..
nie hasil nukilan aku..
comment la kalo de penambahbaikan...:P






Bila guruh berdentum ,
saat awan & angin bercantum ,
tak dapat menampung lagi ,
bergenang lalu berderai basah di pipi ,

Kasih Terjalin lama berabad ,
ditinggal kekasih tidak terubat ,
Hati kian terluka ,
menanggung seksa sekian lama

Bila Guruh berdentum ,
kau berlari penuh penyesalan ,
Penuh kegusaran ,
idup penuh gelora kecacatan

Saat kau insaf ,
saat kau sesali
,
tidak berguna lagi ,
jangan tangisi nasib diri

sedarkah kau...
saat kau hampir tidak bernyawa..
menunggu panggilan yang maha esa

saat nyawa di ubun2...
ape yang kau mengerti...


Bila guruh berdentum
bila kau dimandikan wuduk
bila kau dikafankan
bila kau disolatkan
mengertikah kau
sedetik pun susuk tubuh kau tidak pernah menyentuh air wuduk
sedetik pun kau tak pernah melemparkan tikar sejadah
sedetik pun tidak pernah engkau memegang kalam suci ALLAH
apetah lagi 13 rukun
dimana takbiratul Ihrammu?
dimana rukukmu?
dimana iktidalmu?
dimana sujudmu?
dan
dimana tahiyatmu?


Tiada doa?
mungkin terlupa..Terlupakah kau !!
namun YANG MAHA ESA tidak pernah melupakan
saat itu kau dimana??
meneguk air bisa...
tiada tiktik noktahnya

Bila guruh berdentum
jangan kau marahkan
jangan kau pekikkan
semuanya untuk peringatan..
bila-bila boleh bah
bila-bila boleh berubah
sekelip mata...

Syukurlahh....




Tuesday, September 28, 2010

Mengelola Yahoo Mail Dengan Zimbra Desktop



Zimbra Desktop merupakan software yang dapat korang gunakan untuk menerima, mengirim dan membaca email Yahoo secara offline. Selain itu korang juga boleh mengelompokkan email berdasarkan pengirim, mengelola Contact, kalender, dll. Singkatnya, apa yang korang dapat lakukan di Yahoo Mail versi web dapat juga korang lakukan di Zimbra Desktop ini.Fungsinya seperti penyimpan emel korang ke dalam PC korang..Terpulang samada korang nak set kan akaun korang menggunakan POP3 mahupun IMAP. Bagi aku la kan better menggunakan setting IMAP, sebab kalo korang download emel korang dari web pun x kan ilang dari web korang berbanding setting POP3. POP3 nie die akan downlod keseluruhan emel korang dan kosongkan emel korang di web dan download ke zimbra desktop.So takut korang x der backup lak ti..hehe

Kalau korang mempunyai banyak account email Yahoo maka Zimbra Desktop ini sesuai sangat la dengan korang. Korang tidak perlu login satu per satu laman web yahoo korang untuk sekadar mengecek email baru yang masuk. Dengan sekali menjalankan Zimbra Desktop maka semua account Yahoo Mail korang dapat korang cek dengan mudah.

Tidak hanya akaun Yahoo Mail saja, korang juga dapat menggunakan Zimbra Desktop ini untuk akun email yang lain seperti Gmail, Windows Live, Hotmail, AOL Mail dan semua server yang mendukung protokol IMAP dan POP.Macam aku, aku setting untuk emel jabatan aku sekali..So mudah la ckit

Bagi aku la ini adalah satu email client terbaik untuk mengelola Yahoo Mail, jadi software ini cukup layak untuk korang cuba ;-) selain dari Microsoft thunderbird

Download: http://www.zimbra.com/products/desktop_download.html



** Update latest : 27.9.2010

Aku nak bgtahu kat korang yang Zimbra dah kua yang latest nya version, so untuk add new account tuh, korang leh la menggunakan setting zimbra dan bukannya iMap mahupun Pop3. Setelah berjaya korang setting kan, korang buat 1 folder di bawah Trash atau korang tekan button New folder. Ini adalah untuk archive kan emel korang..setelah msg² di download n berada di Inbox, korang mark semua n move kan ke folder yang telah korang lakukan.So kalo korang delete emel korang dekat internet browser pun, dekat zimbra desktop xkan hilang..itulah kegunaan archive..



** Update latest 29/09/2010

Kali nie aku sertakan sekali POP3 dan SMTP untuk :

YahooMail
:
->Yahoo Incoming Mail Server (POP3) - pop.mail.yahoo.com (port 110)
->Yahoo Outgoing Mail Server (SMTP) - smtp.mail.yahoo.com (port 25)

GMail :
->Google Gmail Incoming Mail Server (POP3) - pop.gmail.com (SSL enabled, port 995)
->Gmail Outgoing Mail Server - use the SMTP mail server address provided by your local ISP
or -smtp.gmail.com (SSL enabled, port 465)


Untuk setting yang berlainan korang leh klik Link ni Incoming & Outgoing Mail Server


Kalo x paham, halo aku jerk di sini k..heehe :P

Di Mana Kan ku Cari Ganti

Semalam aku tonton ceghita arwah P.ramlee dekat tv2, yang bertajuk Ibu mertuaku..mmg best citer arwah,..bnyk idea..mmg aku tertarik dengan semua cerita² yang diarahkan oleh arwah P.ramlee..lagu yang paling aku suke salah satunya lirik berbunyi seperti di bawah..aku terpikir kadang-kadang lirik nie seperti bersangkut paut dengan kehidupan aku..huhu
Layanz....

Hendak ku nangis
Tiada berair mata
Hendak ku senyum
Tiada siapa nak teman
Kalaulah nasib
Sudah tersurat
Begini hebat
Apa nak buat

Di mana kan ku cari ganti
Serupa dengan mu
Tak sanggup ku berpisah
Dan perhati patah, hidup gelisah

Alangkah pedih rasa hati
Selama kau pergi
Tinggalkan sendirian
Tiada berteman dalam kesepian

Dunia terang menjadi gelita
Cahaya indah tiada bergema
Keluhan hatiku membawa derita
Kini kau jua tak kunjung jelma

Di mana kan ku cari ganti
Mungkinkah di syurga
Untuk kawan berduka
Menangis bersama, selama-lamanya

Tuesday, September 21, 2010

Download Sebarang file yang telah di Block menggunakan Download At Work

Adakalanya pening kepala aku apabila ade file yang aku nak donwload telah di Block oleh network di tmpat ***** yang telah disekat oleh firewall.... mana xnye..kadang² benda tuh penting, n kadang² not..hehe, saja² nak mendonlod sebab dah buhsan kan..

kita sendiri maklum sesetengah tempat menggunakan seting firewall yang tinggi untuk mengelakkan file didownload dengan kerap..tp skang aku dah x peduli pun..masih ade cara untuk mendownload file yang telah diblock..Dengan menggunakan DownloadAtWork, aku dapati ianya amat mudah dan juga freeware

Jum kita lihat camne caranya menggunakan Download At work nie untuk mendownload fail yang telah disekat



Cara menggunakan Download At Work

1 . Korang gi ke Site http://dlatwork.com/
2 . Masukkan URL download tersebut (Fail yang korang ingin download,URL nya)
3 . Taip nama fail di dalam kotak box dan pilih jenis fail yang korang ingin donwload kan dari
menu dropdown (cth: .zip, .doc, .pdf, .aaa)
4 . Selepas itu, Klik Do It
5 . Kemudian proses download akan berlaku...

Nikmati la...hehe

Thursday, September 09, 2010

Selamat Ari Raya

Bila aku bersalah,
maafkanlah...
Bila tutur kataku menyakiti,
maafkanlah..
Bila aku tidak sengaja mengutuk diri kamu..
Sabarla...dan maafkanlah
Bila aku mempermainkan perasaan mu,
maafkanlah....

kadang-kadang kita tidak sengaja dan tidak tahu apa yang kita lakukan..
bila jalan ini yang dipilih , kita sendiri xtahu mana 1 arah yang betul untuk kita lalui..

di bulan baik..
hari yang baik..
aku nak menyusun sepuluh jari ..
mengikat kata-kata untuk dipuisikan..
supaya semua dosa-dosa dan kesalahan aku kat korang
dimaafkan...

Selamat menyambut Hari Raya untuk kamu...
Maaf zahir dan batin...
Related Posts with Thumbnails